Mleko kozie to jeden z najstarszych środków spożywczych wykorzystywanych przez człowieka od starożytności. Mleko kozie ma wyższą zawartość ważnych składników dla rozwoju organizmu niż mleko krowie, m.in. witamin A,D,B1,B2 i B13, składników mineralnych (wapń, fosfor, magnez, cynk i jod, protein i kwasow tłuszczowych.

  • Mleko kozie:
  • - to naturalne źródło witaminy A, dla dobrego wzroku (46% więcej niż w mleku krowim)
  • - to naturalne źródło magnezu, dla prawidłowego rozwoju (33%więcje niż w mleku krowim)
  • - to naturalne źródło witaminy C, dla prawidłowego rozwoju ( 37% więcej niż w mleku krowim)
  • - to naturalne źródło wapnia, dla zdrowych kości i zębów (10% więcej niż w mleku krowim)

Mleko kozie zawiera wysoki poziom nukleotydów odpowiedzialnych za kształtowanie układu immunologicznego i produkcji komórek. Mleko kozie zawiera mniej cholesterolu (11mg/100g) niż mleko krowie (14mg/100g) Mleko kozie zawiera 6 razy więcej oligosacharydów, dobroczynnych prebiotyków. Badania pokazują że zawartość prebiotyku w formule mleka koziego to 250-300 mg/L.

 

#
goat-3

Mleko kozie i mleko krowie różnią się składem frakcji białek mleka, a dokładnie kazeiny. Mleko kozie zawiera niższy poziom αs1-kazeiny oraz wyższy poziom β-kazeiny niż mleko krowie. Profil kazeiny w mleku kozim jest bliższy profilowi kazeiny w mleku matki.

Niższa zawartość αs1-kazeiny powoduje mniej alergii. Jednakże mleko kozie nie jest dla dzieci które mają alergię na białko mleka krowiego, ze względu na alergię krzyżową. Mleko kozie należy traktować jak mleko hipoalergiczne.

Mleko kozie zawiera mniejsza średnicę kuleczek tłuszczowych więc jest łatwe do strawienia. Jest idealne dla niemowląt z zaburzeniami trawienia, tworzy lżejszy skrzep kazeinowy co pozwala eliminować wzdęcia i ból brzuszka.

Laktoza w mleku kozim jest węglowodanem który przyspiesza wchłanianie wapnia w dolnych odcinkach jelita cienkiego i tworzy mikroflorę jelitową. Spożywanie mleka koziego może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory ze względy na jego właściwości antyoksydacyjne związane z wysoką zawartością selenu.

W mleku kozim jest większa zawartość tauryny (7 mg/100g) niż mleko krowie (1mg/100g)*. Tauryna uczestniczy w regulacji ciśnienia osmotycznego, neurotransmisji, ochronie komórek przed wolnymi rodnikami, immunomodulacji, rozwoju mózgu, siatkówki, ma swój udział w czynnościach rozrodczych i prawidłowym funkcjonowaniu mięśnia sercowego.

Mleko kozie zawiera śladowe ilości metali ciężkich, gdyż koza w przeciwieństwie do krowy skutecznie „filtruje” wszystkie zanieczyszczenia.

Mleko kozie zawiera także tryptofan, który jest bardzo ważny w regulacji nastroju, poziomu odczuwania bólu i cyklu snu oraz odpowiada również za produkcję serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia.

* http://www.vetpol.org.pl/www_old/11_01.pdf

goat-4